woensdag 27 januari 2016

Nieuwe Europese regelgeving "Ventilatie"

Vanaf 01/01/2016

Meer info  Bestellen  


De Europese Unie werkt hard aan het tegengaan van klimaatverandering. Om de klimaatbescherming te ondersteunen en de impact van energie verbruikende producten (Energy-related Products) op ons milieu te beperken, zijn de ErP richtlijnen opgesteld. Deze bestaan uit twee onderdelen: de Ecodesign richtlijn en de Energielabelings richtlijn.
Vanaf 01-01-2016 moeten alle ventilatiesystemen voldoen aan deze richtlijnen.

VENTILATIE IN DE PRAKTIJK
Ventilatie kan een extra dimensie geven aan uw business. Neem even de tijd om samen met ons de verschillende mogelijkheden te verkennen die voor uw bedrijf een meerwaarde kunnen betekenen.

Download de brochure

ecolabel Specifiek voor ventilatiesystemen is de Ecodesign richtlijn uitgewerkt in verordening 1253/2014. Hierin staat omschreven aan welke eisen op het gebied van ecologisch ontwerp ventilatie-units vanaf 1 januari 2016 moeten voldoen. Hierin worden dus de minimum energieprestatie–eisen bepaald.
De producten die aan deze eisen voldoen, zijn eenvoudig te herkennen aan de verplichte CE-markering.

De Energielabeling richtlijn is voor ventilatiesystemen uitgewerkt in verordening 1254/2014. In deze verordening wordt bepaald dat residentiële ventilatie-units vanaf 1 januari 2016 een energielabel moeten hebben.

In de regelgeving wordt onderscheid gemaakt tussen residentiële en niet-residentiële ventilatie-eenheden. Dit wordt gedaan op basis van het luchtdebiet:

 • Residentiële ventilatie-eenheden zijn eenheden met een maximaal debiet van niet meer dan 250m³/h, of eenheden met een maximaal debiet tussen 250m³/h en 1000m³/h die volgens de producent uitsluitend voor residentiële ventilatie zijn bedoeld.
 • Onder de niet-residentiële ventilatie-eenheden vallen alle eenheden met een maximaal debiet van meer dan 250m³/h, of eenheden met een maximaal debiet tussen 250m³/h en 1000m³/h die volgens de producent niet uitsluitend voor residentiële ventilatie zijn bedoeld. (Dit blijkt uit een verklaring van de fabrikant).

Klik hier om de verschillende criteria te zien

ecolabel Alle ventilatie-eenheden dienen vergezeld te worden van specifieke productinformatie. Deze informatie moet worden opgenomen in de technische documentatie die bij het product geleverd wordt. Dezelfde informatie moet ook beschikbaar worden gesteld op de vrij toegankelijke websites van de fabrikant, vertegenwoordigers en importeurs van het product.

Energielabel

30W per luchtstroom) is in verordening 1254/2014 bepaald dat zij vanaf 1 januari 2016 verplicht een energielabel krijgen in de vorm van een sticker, met daarop informatie betreft het energiegebruik, het geluid en het debiet van het product. Daarnaast dienen de eenheden te worden vergezeld door een handleiding en een uitgebreide productkaart met specifieke (technische) gegevens van het product.Niet-residentiële eenheden hoeven niet aan deze voorschriften te voldoen en krijgen geen label.

Devoirs Taken voor de fabrikant
 • Zorgt dat zijn producten voldoen aan de Ecodesign-eisen;
 • Voorziet zijn producten van een energielabel;
 • Voorziet zijn producten van een handleiding;
 • Voorziet zijn producten van een productkaart;
 • Zorgt dat de labels, handleidingen en productkaarten beschikbaar zijn op zijn website;
 • Vermeldt de specifieke energieverbruiksklasse van zijn producten in alle communicatie-uitingen.
Taken voor handelaars en installateurs
 • Informeert en adviseert de eindgebruiker;
 • Voorziet het toestel van het juiste label;
 • Zorgt dat de labels, handleidingen en productkaarten beschikbaar zijn op zijn website;
 • Vermeldt de specifieke energieverbruiksklasse van zijn producten in alle communicatie-uitingen.

ventilair

Producten die niet aan de Ecodesign eisen voldoen, mogen vanaf 1 januari niet meer op de Europese markt verkocht worden omdat ze geen CE-markering krijgen.

Deze producten worden uit het assortiment gehaald of worden vervangen door energiezuinigere alternatieven.

Vanaf januari 2016 zal een overzicht van de wijzigingen in het productassortiment beschikbaar zijn op de website van Ventilair.


Een volledig team om uw mooiste projecten te realiseren.

In teamverband zorgen wij voor een globale oplossing, die verschillende technologieën en producten combineert.

ventilatie praktijk celOnze specialisten zijn niet enkel gespecialiseerd binnen hun eigen domein, door wekelijkse meetings blijven zij ook op de hoogte van evoluties buiten hun domein. Zo kunnen wij steeds de oplossing voorstellen die uw klant wenst. Samen zorgen wij voor een project op maat met kwaliteitsvolle producten: kortom, een volledige ondersteuning tijdens uw project.